PUNCT FIX PARAPANTA
Sâmbătă 19 Octombrie 2019
FestivalSport Montan Sacele - proba parapantă, etapa „Punct Fix” este o competiţie destinată parapantiştilor deținători de licenţă de pilot din România și din străinătate.
Regulament pentru concurs de aterizare la punct fix: Principalul regulament este sectiunea 7 de la F.A.I.(Federația Aeronautică Internațională).
Program
07.00 Ridicare kituri de la stația inferioară a Telescaunului Bunloc
08.30 Ședința tehnică la stația superioară a Telescaunului Bunloc
09.00 START de la stația superioară a Telescaunului Bunloc
14.00 Pasta Party la fosta cabană Bunloc
Duminică 16.00 FESTIVITATEA DE PREMIERE în cadrul festivitații generale la Centrul Multicultural și Educațional Săcele
Decolarea:
Ordinea de decolare a concurenţilor şi locul de decolare va fi specificată la ședința tehnică. Au prioritate la decolare piloţii înscrişi la proba BUNLOC VERTICAL RACE din cadrul festivalului. Redecolarea este permisă doar cu acordul arbitrului principal.
Penalizări:
Cei care nu respectă locul de decolare şi disciplina de concurs vor fi descalificaţi din manşa respectivă, sau din competiţie. Sportivii care vor săvârşi abateri regulate de la regulament sau cu privire la prioritatea de zbor vor fi excluşi din competiţie la a doua abatere. Schimbarea neautorizată a parapantei între manşe se penalizează cu 1000 pct. de penalizare.
Contestații:
Contestaţiile cu privire la modul de desfăşurare a concursului se vor depune la terminarea manşei care se contestă, dar nu cu mai mult de o oră de la terminarea manşei. Depunerea contestaţiei este însoţită de suma de 50 lei, sumă care va fi returnată dacă contestatarul are câştig de cauză. Contestaţiile pot fi depuse doar în scris.
Echipament:
Se consideră echipament complet : parapanta, seleta cu protecţie dorsală, paraşuta de rezervă, cască de protecţie, bocanci.
Este interzisă decolarea fără echipament de zbor complet.
Parapanta nu poate fi schimbată în timpul manşelor decât dacă s-a deteriorat şi nu mai poate fi folosită.
Condiții meteo:
Dacă vântul va depăşi 7 m/s manşa se suspendă.
Clasamente și premii:
Se va face clasament separat pentru fiecare categorie masculin și feminin și se vor premia primele trei locuri. Concurenții care participă și la celelalte competiții ale festivalului vor primii puncte care vor conta în clasamentul cumulat.
Notă:
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a selecta concurenţii. Piloţii neînscrişi în concurs nu vor zbura cât timp fereastra de zbor a concursului este deschisă, ei având posibilitatea decolării înainte şi după închiderea ferestrei de zbor. Aceste reguli pot fi modificate ori de câte ori organizatorii consideră necesar. Prin organizatori se înțelege Asociația Sport Montan Săcele în colaborare cu Clubul de parapantă ”Skydreamers”.
Parapantismul este un sport aeronautic recreativ sau competiţional. Parapanta face parte din categoria aparatelor de zbor dirijabile uşoare, fiind un sport accesibil care implică costuri mai reduse în comparaţie cu alte activităţi aeronautice.
Echipamentul de bază este format din: aripă, seletă, paraşuta de rezervă, cască, bocanci. Toate aceste componente de bază sunt foarte bine construite şi, dacă sunt folosite cu grijă, vor îmbătrâni foarte greu. Având în vedere acest aspect, se poate spune că parapantismul este un sport foarte sigur. Pilotul însuşi este indicatorul nivelului său de siguranţă în zbor.